De Scanner

 

Doel: Met een scanner kunnen dia’s, foto’s, tekeningen, gedrukte en soms geschreven teksten worden weergeven op een beeldscherm. Met beeldbewerkingsprogramma’s kunnen de foto’s enz. verder worden bewerkt, terwijl met OCR-programma’s de tekst ingelezen en bewerkt kan worden.

U gaat de scanner gebruiken om plaatjes te scannen die of alleen op het scherm zichtbaar zijn (= schermresolutie 72 dpi) of gebruiken om beelden in uw boek over uw familie op te nemen (= drukwerk, min. 225 dpi). Indien u een scanner alleen zou gebruiken voor OCR (Optical Character Recognition) dan hebt u aan de meest eenvoudige scanner (300 dpi) genoeg. Als de scanner kan scannen met een resolutie van 600 dpi (dit is ver van wat maximaal haalbaar is, maar u hebt in de resolutie nog ruimte om het beeld te vergroten, zie verder) en waarvan de bitresolutie of pixeldiepte 24 bedraagt dan hebt u voor uw doeleinden (goede prints of eenvoudig drukwerk) een zeer goede scanner.
Samengevat: Scant u alleen voor gebruik op het beeldscherm (dus ook voor het World Wide Web, dan heb t u aan scanner met een resolutie van 72 dpi voldoende, voor OCR (Optical Character Recognition) gebruik hoeft de resolutie niet groter te zijn dan 300 dpi, en hogere resolutie geeft geen betere score, alleen de totale scan / leestijd neemt toe. Voor (laser)print- en eenvoudig drukwerk bent u het best af met een scanner van 600 dpi.

Wat betekent: de scanner heeft 300 dpi? dit houdt in dat de scanner 300 sensors per inch heeft. (= 300 sensors per 2,54 cm)
Om een pixel bij het scannen licht of donker te laten worden,kun je met de scannersoftware een drempelwaarde (Engels: Treshold) instellen. Deze drempelwaarde stel je in met de helderheids- en contrastinstellingen. Een pixel lichter dan de drempelwaarde staat “aan” en is wit, een pixel donderder dan de drempelwaarde staat “uit” en is zwart.

Aan merkscanners geef ik de voorkeer.(b.v. UMAX, die zeer goede laag geprijsde scanners heeft) Een scanner met een fancy-name (of eigen merk) van een handelaar die er ook scanners bij verkoopt is in de regel niet van de beste kwaliteit, de service laat te wensen over (weet de verkoper waar hij het over heeft?) om over reparaties maar helemaal niet te spreken. Merkscanners zijn meestal niet duurder dan de fancy-name scanners.

Bij de scanner wordt “scan-software’ geleverd. Hier kunt u de basisinstellingen ingeven hoe de afbeelding gescand moet worden. Basisinstellingen zijn: aantal dpi, %-groter/kleiner, descreen (raster weghalen dat met een afbeelding is meegedrukt),curven, schuifbalken (waarmee u schadow, highlight enz. instelt) enz.